Cursussen

Naast alle technische vaardigheden die je nodig hebt in fotografie, zijn er ook inhoudelijke gereedschappen waarmee je je fotografie naar een hoger niveau kunt tillen. Tijdens de cursussen ontwikkelden we een gereedschapskist waarmee je buiten je kaders kunt treden. Je leert reflecteren op je eigen werk en andermans werk, projectmatig werken je eigen handschrift te ontwikkelen en herkennen.
Er zijn cursussen voor iedereen van starters tot gevorderden.

Eigen Stijl

5 avonden, €200,-
Doel
Het leren herkennen van je eigen stijl. Waarin onderscheid jij je van anderen en op welke punten kun je nog iets toevoegen aan je eigen stijl? Daarnaast leer je op een creatieve manier denken.

Inhoud
– Ontwikkelen en leren herkennen van een eigen handschrift
– Het gebruik van compositie- en beeldelementen om je zeggingskracht te vergroten
– Ontwikkelen van ideecreativiteit

Leer de compositie- en beeldelementen zo te gebruiken dat je hiermee optimale zeggingskracht kunt creëren. Ontdek welke creatieve strategieën je kunt inzetten om een eigen stijl te creëren binnen jouw genre. We maken een speurtocht door je eigen archief en zo ontdek je terugkerende thema’s en je sterke en opvallende kanten. Daarnaast gaan we op zoek naar ideeën. Welke trucs zijn er om je ideecreativiteit te stimuleren?
Lees meer…

Documentaire fotografie

5 avonden, €250,-
Doel
Maken van een documentaire serie en leren projectmatig en seriematig te werken.

Inhoud
– creëren van een documentaire serie
– verhalende foto’s maken
– projectmatig werken
– seriematig werken
– selectieproces
– presentatie
– herkennen wat voor soort fotograaf je bent

Steeds meer fotografen willen naast de esthetiek ook een boodschap in hun foto’s verwerken. Foto’s maken die naast mooi ook vertellend zijn. Zowel bij de theorie als het bespreken van de praktijkopdrachten wordt hier veel aandacht aan besteed. We beginnen met een inleiding in documentaire fotografie en het maken van series. Verder gaan we in op auteurschap. Waarin onderscheid je je van anderen? Waarom wil je dit onderwerp wil fotograferen, op welke manier benader je het onderwerp. Hoe ga je selecteren en hoe kun je je serie vervolgens kunt presenteren. Er is veel ruimte en aandacht voor reflectie op elkaars werk en het werken met contactsheets.
Lees meer…

Fotobespreken

4 avonden, €125,-
Doel
Leren bespreken van foto’s op basis van 4 pijlers: beschrijven, analyseren, interpreteren en waarderen. Kennis maken met verschillende manieren om foto’s in een groep te bespreken. Leren een fotobespreking te leiden.

Inhoud
– fotobespreken a.h.v vier pijlers
– groep leiden in een fotobespreking
– diverse bespreekmethodes
– objectief naar foto’s kijken zonder eigen voorkeuren

Een cursus foto bespreken in drie dagdelen/avonden aan de hand van het boek ‘Over foto’s gesproken’ van Simon Ophof en Hans Bongers. Het is een uitgebreide manier van bespreken gebaseerd op vier pijlers:
Beschrijven => Wat staat er op de foto?
Analyseren => Hoe is het in beeld gebracht?
Interpreteren => Waarom is het zo in beeld gebracht en wat is de bedoeling?
Waarderen => Wat vind ik ervan?
Lees meer…