Summerschool Amersfoort Van maken naar raken

Dompel jezelf een week lang onder in jouw fotografie. Vergroot het plezier in je fotografie, intensiveer je manier van kijken en leer anderen raken met jouw foto’s.

10 deelnemers per cursus

Een frisse duik in je fotografie

Knaagt het bij jou soms ook? Je hebt inmiddels een goed gevulde gereedschapskist met fotografietechnieken en vaardigheden. Toch ontbreekt er iets. Je kunt goed overweg met je camera, hebt de lenzen en apparatuur die je nodig hebt, maar wilt meer uit je fotografie halen. Anderen jouw kijk op de wereld laten zien. Ze verrassen met jouw blik op de werkelijkheid. Niet eerst hoeven uit te leggen waar de foto over gaat, maar anderen direct raken met jouw beelden. Foto’s die binnenkomen en blijven hangen.

Dompel jezelf daarom onder in je fotografie tijdens deze summerschool. In deze masterclass staat jouw fotografie centraal. Vijf dagen lang gaan we aan de slag met verschillende en verfrissende manieren om naar jouw foto’s, doel en strategie te kijken. We doen dit aan de hand van een stukje theorie, foto-opdrachten, diepgaande besprekingen en reflectie. Tijdens deze masterclass leren we van elkaar. Je leert samen, met en via je mededeelnemers je fotobewustzijn te vergroten.

De Wow-factor

Fotografie bestaat uit drie elementen: verbeeldingskracht, scheppingskracht en zeggingskracht. Het is de heilige drie-eenheid van de fotografie. Een foto die alle drie elementen in zich heeft, heeft de wow-factor. Wat wil dat zeggen?

Verbeeldingskracht gaat over jouw visie. Hoe kun je de werkelijkheid verbeelden? Hoe kun je de kijker op een andere manier naar de werkelijkheid laten kijken? Iedereen ervaart de werkelijkheid op een andere manier. Je kijkt door jouw filters naar de wereld om je heen. Bij verbeeldingskracht gaat het erom dat je jouw unieke beeld van de wereld vastlegt. Verbeeldingskracht begint bij waarnemen. Wat triggert jou je camera te pakken en een foto te maken? Wat zie je eigenlijk wanneer je om je heen kijkt. Om hier achter te komen, maak je kennis met mindfull fotograferen. Daarnaast zul je ondervinden hoe je stemming van invloed is op uiteindelijke foto die je maakt. Een ander aspect van verbeeldingskracht is ideecreativiteit. Hoe kom je op een idee, welk concept kun je bedenken om een thema te verbeelden? Je leert je creativiteit (her)ontdekken. Want iedereen is creatief. Het probleem bij de meeste mensen is dat zij hun creativiteit weinig gebruiken en het daarom is weggezakt. 98% van onze handelingen zijn routine en slechts 2% is creatief. Een ander onderwerp waar we mee aan de slag gaan, is jouw doel als fotograaf. Wat en wie wil je met je fotografie bereiken? Hoe zal het zijn als je je doel hebt behaald? Wat ontbreekt er in je huidige fotografie? Welke obstakels weerhouden jou ervan je doel te bereiken? Hoe houd je jezelf tegen?

Scheppingskracht is het maken, het Hoe en bevat de techniek en vaardigheden die je nodig hebt om die foto te maken die je in je hoofd hebt. In deze masterclass gaan we het niet hebben over techniek. Techniek kun je leren via talloze cursussen en Youtube filmpjes. We gaan het wel hebben over vaardigheden zoals hoe je die techniek kunt gebruiken om je visie over te brengen op de kijker. Daarnaast ga je ontdekken welke strategie je gebruikt op het moment dat je een foto maakt. Wat zie je, wat denk je, wat hoor je, wat voel je voor je op die knop drukt? Kunnen we die strategie zo aanpassen dat je door het patroon te veranderen dichter bij de foto’s komt die je wilt maken?

Zeggingskracht gaat over het raken. Ben je in staat om zo met je foto’s te communiceren dat je je beleving, gevoel of boodschap ook overbrengt bij de kijker. Hoe kun je daar beter achter komen dan het aan je medecursisten te vragen? Wat denken de andere deelnemers wat je met je foto’s wilt zeggen? Hoe komt het dat je boodschap niet overkomt en welke stap zou je kunnen zetten om dit te veranderen?

Aan het eind van deze masterclass heb je inzicht in wat je wilt overbrengen, hoe je dat kunt doen en kun je de kijker met je foto’s bereiken. Misschien hebben je foto’s aan het eind nog niet de wow-factor, maar weet je wel welke vaardigheden jij nog nodig hebt om deze te creëren en waar je deze kunt vinden.

Klaar voor de start!
We staan te trappelen om ook deze zomer weer een summerschool te organiseren in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. De cursus staat gepland van maandag 5 juli tot en met vrijdag 9 juli als de coronamaatregelen het toelaten. In het Rietveldpaviljoen is er voldoende ruimte om de cursus coronaproof te organiseren.

Data

maandag 5 tot en met vrijdag 9 juli

van 9:30-16:00

Kosten

€ 575,-, inclusief koffie, thee en lunch

 

Locatiezoeker

Is er geen summerschool bij jou in de buurt? In de locatiezoeker kun je aangeven waar jij graag een workshop zou willen volgen. Zodra er voldoende belangstelling is bij jou in de buurt, ga ik het organiseren.

Je ontvang een bericht wanneer er een summerschool van maken naar raken bij jou in jouw omgeving is.

Dit is nog geen inschrijving. Je kunt daarna beslissen of je je echt aanmeldt voor de workshop.

 

 

 

Cursusbeoordelingen

5

5
4 scores
 • 5 sterren4
 • 4 sterren0
 • 3 sterren0
 • 2 sterren0
 • 1 sterren0
 1. Inspirerend

  5

  De summerschool is een prachtige manier om je bewust te worden van je eigen manier van fotograferen. Je krijgt inzicht in je eigen werkwijze en in je valkuilen, je leert hoe je je creativiteit een boost kan geven en je ontdekt nieuwe paden om te bewandelen. Soms is dat een echt olifantspaadje.
  Diana stimuleert je eigen proces om alle vooroordelen en vastgeroeste opvattingen te laten varen. En dan werkt het ook prima om dat met een enthousiaste groep te doen, je leert van elkaar en helpt elkaar.
  Er zijn ogen geopend!

 2. 5

  Wat een geweldige ervaring was deze Summerschool. Het was een bijzondere en inspirerende reis waarbij Diana ons heeft geleid naar een bezinning over de fotograaf die je bent.
  Zij heeft de gave dat ze je niets oplegt, je volledig in je waarde laat, maar je wel in een richting laat bewegen waar je ontdekt wie je bent als fotograaf en hoe je verder kunt komen in je creatieve proces.
  Het was voor mij een openbaring hoe ik in een week tijd een weg heb ontdekt die van mij een ontspannen fotograaf heeft gemaakt, die veel meer oog heeft van wat er op het moment te zien is. En dat zonder te denken “het moet een perfecte foto worden”. Ik maak ineens hele andere beelden, waar de goed- of afkeuring van anderen geen rol spelen.
  Mijn advies is: als er weer een Summerschool van Diana komt, gelijk aanmelden!

 3. Een aanrader

  5

  Het geven van 5 sterren is nu niet iets wat ik standaard bij iedere beoordeling geef. Nee het geven van de maximumscore is slechts weggelegd voor hen die dat verdienen. De summerschool “Van maken naar raken” is zo’n evenement. Jawel evenement wat in de 5 dagen durende cursus ervaar je de aangeboden stof alsof je een onderdeel bent van een groot en overweldigend evenement. Diana heeft de gave zelfs de meest nuchtere personen dingen in zichzelf te laten ontdekken. Kortom een geweldige cursus om door te leren kijken, denken en doen tot de wauw factor te kunnen komen.

 4. De geur van brood in beeld gebracht !

  5

  Coronatijd, grenzen dicht. Wat doe ik dan deze zomer? Daar was ineens de geheime tip: Summerschool ‘Van maken naar raken’. Schaarste: slechts 12 deelnemers. Ik wist niet hoe snel ik me moest aanmelden. Op zoek naar de ‘wouh factor’. Hoe ging dat leuke, oprecht geïnteresseerde mens Diana Bokje mij daarbij helpen? Ik was heel benieuwd. Ik had net een inspirerend mentoraat met haar achter de rug en had er enorm veel zin in. Jezelf 5 dagen lang onderdompelen in allerlei aspecten die je fotografie naar een hoger niveau brengen. Wat een heerlijke, intensieve week was dat! Leuke groep, respect voor elkaars werk, Diana haalde het beste in eenieder naar boven. Allerlei processen doorlopen, zelfs 15 minuten naar een courgette staren was een uitdaging. Wat zo knap is aan Diana: zij zorgt ervoor dat zij samen met mij mijn verbeterpunten wist te vinden. Vooral dat : samen! is echt de factor die deze summerschool tot een topweek maakte. En als ik dan bij mijn eindfoto hoor dat het mij lukte de geur van brood in beeld gebracht te hebben, dan heb ik die ‘wouh factor’ waarnaar ik op zoek was bereikt.

  Mijn advies: als er weer een summerschool wordt aangeboden: aarzel niet en meld je onmiddellijk aan!

Omdat een foto zonder haakje niet blijft hangen
X