Verhalende fotografie

Vraag jij je soms ook af waarom sommige fotografen zoveel mensen enthousiast krijgen voor hun verhaal? Hoe ze het voor elkaar krijgen dat mensen massaal naar het museum gaan om hun expositie te bekijken? Waarom zij regelmatig worden uitgenodigd voor populaire televisieprogramma’s?

Eén ding dat deze fotografen gemeen hebben, is hun passie. Ze voelen de noodzaak om hun verhaal te vertellen en zijn ervan overtuigd dat juist zij dat op een manier kunnen zoals niemand anders dat kan. Die passie kun je niet leren, die heb je of die heb je niet. Maar wanneer je eens goed nadenkt, heeft iedereen wel iets wat hem bezighoudt. Iets wat je hebt meegemaakt, waarover je je opwindt, je over verbaast of waar je blij van wordt. En juist daarin schuilt jouw verhaal. Hoe je dat verhaal naar buiten brengt en presenteert, dat kun je leren.

5 geheimen die succesvolle storytellers weten waardoor zij voorkomen dat hun foto’s nietszeggend zijn
Succesvolle storytellers:
1. doen onderzoek en leren hun onderwerp kennen
2. zijn ervan overtuigd dat juist zij dit verhaal moeten vertellen
3. kennen hun doel en doelgroep
4. zoeken een fotografievorm die past bij het verhaal dat ze willen vertellen
5. weten op welke manier zij hun verhaal het beste kunnen presenteren

Leer jouw verhaal vertellen
Of je nu een groot thema wilt aanpakken of een klein verhaaltje wilt vertellen; het plezier om met jouw foto’s vertelkracht te generen is fantastisch. Als je eenmaal hebt ontdekt dat je behalve mooie foto’s maken ook daadwerkelijk iets kunt overbrengen met je fotografie gaat er een wereld voor je open. In het begin voelt het misschien nog wat onwennig, maar met de juiste kennis wordt elke fotograaf een storyteller. Die kennis leer je in cursus verhalende fotografie. Samen met een kleine groep medefotografen ontdek je de vertelkracht van beeld en haal je de auteur in jezelf naar boven.

Hoe
In de cursus verhalende fotografie maak je kennis met documentaire fotografie en het maken van series. Verder gaan we in op auteurschap. Wie ben jij als fotograaf en wat heb je te vertellen? Waarom moet juist jij dit verhaal vertellen en waarom nu? Je leert dieper na te denken over je onderwerp en je onderwerp beter te leren kennen. Nu je je onderwerp kent, kun je nadenken over de vorm. Hoe kun je je onderwerp zo in beeld brengen dat het je verhaal versterkt? Dat is het vertrekpunt voor je serie. Selecteren en presenteren zijn belangrijke onderwerpen tijdens de cursus. Er is veel ruimte en aandacht voor reflectie op elkaars werk. Door met aandacht naar elkaars werk te kijken, leer je niet alleen van je eigen zoektocht, maar ook van die van anderen. Dit vergroot je inzicht in de verschillende mogelijkheden om een verhaal te vertellen en je eigen visie weer te geven in je fotografie.

Doen!
In oktober starten een cursus verhalende fotografie in Gouda en in Veghel. Meld je snel aan en leer hoe je jouw verhaal het beste kunt verbeelden.

Doelgroep
Voor iedereen die:
– voldoende theoretische kennis heeft van fotografie
– meer inhoud in zijn fotografie wil
– zijn eigen stijl wil uitdiepen
– seriematig wil werken
– zijn kennis over beeldtaal wil verbreden

Duur en data
De cursus duurt in totaal vijf avonden. Eens per maand zodat er voldoende tijd is om verder te werken aan je project.

najaar 2019
Gouda, Eerste E.J. Potgieterstraat 21
Woensdag
: 19:30 – 22:15
2 oktober
6 november
4 december
8 januari
5 februari
Nog beschikbaar: 5 van 8

image

Veghel, CHV Noordkade
Maandag
:19:30- 22:15
30 september
4 november
9 december
13 januari
17 februari
Aanmelden direct bij Phoenix via onderstaande link
Aanmelden Veghel

Extra locatie
Veenendaal
Dinsdag:19:30- 22:00
5 oktober
7 januari
4 februari
10 maart
7 april
Nog beschikbaar: 0 van 8
Deze cursus is vol. Wil je ook een cursus bij jou in de buurt? Stuur een mail naar diana@bokje.com

Voorjaar 2020
EindhovenTorenallee 30
Donderdag
:19:30- 22:00
9 januari
6 februari
19 maart
16 april
14 mei
Aanmelden direct bij Fotoclub.nl via onderstaande link
Aanmelden Eindhoven

Prijs
€ 249,-

Locatie
Heb je nog vragen of volg je liever een cursus bij jou in de buurt? Stuur dan een mailtje naar diana@bokje.com. Voor een cursus op een andere locatie geldt een toeslag van € 25,- en een minimum aantal deelnemers van 6.

Reacties van cursisten

"Met stip op 1: de persoon en vakbekwaamheid van de cursusleidster, betrokken, vriendelijk doch sturend, creatief en ervaren. Het is fijn om met haar te sparren over foto's"
"Het sterke punt is het gezamenlijk zoeken naar sterke en zwakke punten in elkaars fotografie en het opmerkingsvermogen van Diana en haar kennis van fotografen."
"Het leuke van deze cursus vond ik dat je systematisch aan een serie werkt en dat je me op het spoor hield"
"Belangrijk vond ik de vele aspecten die aan de orde zijn gekomen: Het planmatig werken en voorbereiden, het kijken naar (tussen)resultaten, de commentaren van Diana en de bruikbare en soms creatieve tips en de reacties van medecursisten. Het zien waar anderen mee bezig zijn, waardoor je zelf soms ook op ideeën komt."