Lezingen

Tijdens mijn lezingen neem ik je mee in de wereld van de fotografie. Wat mij blijft boeien in de fotografie is de grote verscheidenheid aan beelden. Van prachtige esthetische beelden tot rauwe prikkelende foto’s en soms ongrijpbare verbeeldingen van de werkelijkheid. Die fascinatie voor beeld deel ik graag met anderen.
Doel hierbij is om op een andere manier naar fotografie te kijken. Je gereedschapskist te vullen met nieuwe vaardigheden. Nieuwe kanten van de beeldtaal ontdekken en leren van andere fotografen.

Fotoseries

Doel
Kennismaking met diverse soorten series, het samenstellen en presenteren van een fotoserie

Inhoud
soorten series
samenstellen serie
grootte van een serie
presentatie
doel en inhoud fotoserie

Soms wil je de kijker een gebeurtenis of verhaal laten zien of complexe ideeën visualiseren. Een serie biedt de mogelijkheid om je in een onderwerp te verdiepen. Maar wat voor serie past het beste bij het verhaal dat je wilt vertellen en welke mogelijkheden zijn er allemaal? In de lezing komen verschillende soorten series aan bod. Van een combinatie van twee foto’s tot het samenstellen van een grote serie. En van een reeks tot een associatieve serie. Hoe selecteer je de juiste foto’s en wat is het doel voor je serie, wat wil je vertellen? Ook kijken we naar de verschillende manieren waarop je een serie kunt presenteren.
Lees meer…

Beeldtaal

Doel
Kennismaking met de beeldtaal door de inhoudelijk kant van de foto te belichten

Inhoud
kennismaken beeldtaal
compositie- en beeldelementen gebruiken om zeggingskracht creeeren
relatie tussen fotografie en kunst
verschil tussen afbeelden en verbeelden

Hoe kun je beeldtaal inzetten om je verhaal te vertellen? Hoe verhoudt beeldtaal zich met geschreven taal? Tijdens de lezing Beeldtaal kijken we naar het doel van de fotograaf en hoe vorm de inhoud van de foto kan ondersteunen. Hoe kun je de compositie gebruiken om de inhoud over te brengen en welke rol spelen de beeldelementen hierin? Hoe creëer je zeggingskracht? Ook gaan we in op vragen als behagen of prikkelen? Schoonheid of ontroeren? Afbeelden of verbeelden? We kijken naar de rol van esthetiek en de relatie tussen ons beeld van schoonheid en kunst.
Lees meer…

Compositie

Doel
Kennismaking met de compositie elementen en de manier waarop de compositie de inhoud betekenis geeft.

Inhoud
compositievormen
lijnwerking
herhaling en ritme
patronen
ordening
aandachtspunten
betekenis van de plaats in het kader
restruimte
formaat

Welke elementen zijn bepalend voor je compositie en hoe kun je deze inzetten om je verhaal te vertellen en zo de inhoud van je foto te versterken? Hoe nemen wij waar en hoe kun je hier gebruik van maken in je fotografie? Wil je met je foto’s behagen, prikkelen of ontroeren?
Lees meer…